Το ελαιόλαδο θεωρείται συχνά ως η βασίλισσα των φυτικών ελαίων. Ή μάλλον, ας πούμε, μιας ποικιλίας ελαίων, καθώς μεταξύ του παρθένου ελαιολάδου και των επεξεργασμένων ελαίων υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα ποιότητας. Πρόκειται άλλωστε για ένα λάδι για το οποίο υπάρχουν πολλές ελεγχόμενες ονομασίες προέλευσης.
Από διατροφική άποψη, περιέχει κατά μέσο όρο 15% κορεσμένα λιπαρά και έχει αναλογία Ωμέγα 6 / Ωμέγα 3 γύρω από το 12, που είναι ελαφρώς υψηλή αλλά παραμένει πολύ ενδιαφέρουσα. Παρ' όλα αυτά, οι ονομαστικές ποσότητες Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 που υπάρχουν στο ελαιόλαδο είναι μάλλον χαμηλές, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ενδιαφέρον αυτού του λαδιού σε αυτό το επίπεδο.
Αντίθετα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και E. Αντέχει αρκετά καλά σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος και μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί άνετα για τηγάνισμα. Επίσης, μερικές φορές ενσωματώνεται σε ορισμένα στερεά λίπη, προσθέτοντας τα αρώματά του στο μείγμα.
Διότι το πλεονέκτημα του
Προσφέρουμε στις βιομηχανίες εκχυλίσματα και πρώτες ύλες για την παραγωγή των καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής ή συνταγών σας.
Πουλάμε χονδρικώς, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε το έργο σας.
Το ηλιέλαιο είναι, όπως και το ελαιόλαδο, πολύ χρησιμοποιούμενο στην Ευρώπη. Είναι λοιπόν επίσης παρόν στη σύνθεση πολλών μαργαρινών και λιπαρών ουσιών.
Χρησιμοποιείται επίσης συχνά στην κατάσταση ελαίου, ως καρύκευμα ή για τηγάνισμα. Ο «πολυλειτουργικός» χαρακτήρας του επιτρέπει πράγματι να χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές.
Η γεύση του είναι αρκετά ευχάριστη, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του «κρύου», για παράδειγμα για την προετοιμασία σαλατών. Αυτό το λάδι ενσωματώνεται μερικές φορές και στις μαργαρίνες, τις περισσότερες φορές για άλειμμα, καθώς η γεύση του προσφέρει γενικά μια αίσθηση φρεσκάδας στο προϊόν.
Η γεύση του αντέχει μάλιστα αρκετά καλά σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, γεγονός που εξηγεί γιατί το βρίσκουμε συχνά σε λάδια που προορίζονται για τηγάνισμα. Ωστόσο, το ηλιέλαιο, όταν θερμαίνεται εντατικά και επανειλημμένα, έχει την τάση να αποσυντίθεται γρήγορα και να πολυμερίζεται, σχηματίζοντας έτσι επιβλαβείς ενώσεις για τον οργανισμό. Είναι λοιπόν λίγο λιγότερο
Το φοινικέλαιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό στον τομέα μας. Απαραίτητο και αναντικατάστατο μάλιστα. Διότι, σε αντίθεση με τις κοινές αντιλήψεις, πρόκειται για ένα σχετικά ισορροπημένο προϊόν… αλλά για να το εξηγήσουμε, είναι σημαντικό να κάνουμε μια αναδρομή.
Αρχικά, και μέχρι τη δεκαετία του '90, οι μαργαρίνες παρασκευάζονταν με βάση ζωικά λίπη, κυρίως από βοδινό και λαρδί (λίπος χοίρου). Αυτά τα λίπη εξασφάλιζαν μια σταθερή δομή στη μαργαρίνη. Μετά την κρίση της «τρελής αγελάδας» και πιο πρόσφατα αυτή της διοξίνης, τα ζωικά λίπη αποκλείστηκαν από την παραγωγή μαργαρίνων, καθώς συνδέονταν με έναν διατροφικό κίνδυνο στο μυαλό πολλών πελατών. Επιπλέον, η αρκετά έντονη γεύση αυτών των ζωικών λιπών προκαλούσε μερικές φορές κάποιες γευστικές δυσάρεστες εμπειρίες.
Για να αντικατασταθούν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά τα ανεπιθύμητα ζωικά λίπη, εμφανίστηκαν τότε τα «υδρογονωμένα» φυτικά λίπη.
Το λάδι σόγιας είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά έλαια στον κόσμο. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες και είναι, για παράδειγμα, το πιο καταναλωμένο λάδι στις ΗΠΑ.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, αλλά λιγότερο για τηγάνισμα, καθώς το λάδι υποβαθμίζεται γρήγορα όταν ξεπερνάμε τους 150°C. Οι πίτες, υπολείμματα από την πίεση των σπόρων για την εξαγωγή του λαδιού, επαναχρησιμοποιούνται επίσης, κυρίως στον τομέα της ζωοτροφής.
Το διατροφικό του προφίλ είναι αρκετά ενδιαφέρον, με αναλογία Ωμέγα 6 / Ωμέγα 3 γύρω από 7 έως 9, δηλαδή λίγο πάνω από την αναλογία 5 που θεωρείται γενικά ιδανική. Ωστόσο, η καλλιέργειά του συχνά συνδέεται με την έννοια των ΓΤΟ και με την αποδάσωση στον Αμαζόνιο.
Στο επίπεδο της παραγωγής μας, προμηθευόμαστε μόνο λίγο λάδι σόγιας, προτιμώντας γενικά πιο τοπικά δίκτυα διανομής με τα λάδια ραπής και ηλιόσπορου. Αντίθετα, το βρίσκουμε συχνά σε μαργαρίνες που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Το λάδι από πυρήνα φοινίκων είναι στην πραγματικότητα ένα «παράγωγο» του λαδιού φοινίκων. Ενώ το λάδι φοινίκων προέρχεται από τη σάρκα του καρπού, το λάδι πυρήνα εξάγεται με πίεση από τον πυρήνα αυτού του ίδιου καρπού.
Περιέχει περίπου 80% κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών καθιστά το προϊόν φυσικά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η καμπύλη τήξης του είναι αρκετά κατακόρυφη, με μια θερμοκρασία άνω των 30°C να αρκεί για να προκαλέσει την τήξη αυτού του λιπαρού υλικού.
Το λάδι πυρήνα χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των παγωτών ή της σοκολατοποιίας, όπου η ταχύτητα τήξης του προϊόντος βοηθά στην αποφυγή της λιπαρής αίσθησης στο στόμα κατά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, το λάδι πυρήνα βρίσκεται επίσης σε πολλές διατροφικές εφαρμογές. Ο κύριος υποκατάστατος του λαδιού πυρήνα είναι το λάδι καρύδας (κοπρά), των χαρακτηριστικών του οποίου είναι πολύ κοντά. Οι τιμές αυτών των 2 πρώτων υλών είναι συχνά αλληλένδετες.
Το λάδι πυρήνα προερχόμενο
Το λάδι κανola είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη και δεν είναι σπάνιο να διασχίζουμε πεδία κανόλας στις εξοχές μας. Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται επίσης συχνά στις μαργαρίνες και τα λιπαρά.
Έχει πράγματι πολύ ενδιαφέροντα διατροφικά χαρακτηριστικά: ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, περίπου 7%, και μια αναλογία μεταξύ Omega 6 και Omega 3 γύρω από 2 έως 3. Η κατανάλωση αυτού του λαδιού συνιστάται συχνά καθώς βοηθά στην επαναρύθμιση της διατροφής μας, η οποία είναι συχνά πολύ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σε «προφλεγμονώδη» Omega 6 για τον οργανισμό μας.
Η γεύση του είναι αρκετά έντονη, με μια χαρακτηριστική ραγισμένη γεύση, και δεν εκτιμάται πάντα από το ευρύ κοινό. Αυτό εξηγεί γιατί δεν είναι τόσο παρούσα στις συνταγές μαγειρικής.
Ωστόσο, χρησιμοποιείται πολύ στις μαργαρίνες μας και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά μας. Η ενσωμάτωσή της σε πολλές από τις συνταγές μας επιτρέπει
Προσφέρουμε στις βιομηχανίες εκχυλίσματα και πρώτες ύλες για την παραγωγή των καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής ή συνταγών σας.
Πουλάμε χονδρικώς, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε το έργο σας.
Το λάδι καρύδας (ή κοπρά) είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, με ποσοστό άνω του 90%. Διαθέτει πολύ παρόμοιες ιδιότητες με το λάδι από κουκούτσι φοινικιάς, τον κύριο υποκατάστατό του, και οι εφαρμογές του είναι πολύ κοντά.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καθιστά αυτή τη λιπαρή ουσία στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η καμπύλη τήξης της είναι πολύ κατακόρυφη: με άλλα λόγια, αυτή η λιπαρή ουσία περνά πολύ γρήγορα από την στερεά κατάσταση, η οποία διατηρείται μέχρι περίπου 20°C, στην υγρή κατάσταση, πέρα από 25-30°C.
Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το κοπρά στον κόσμο του παγωτού και της σοκολατοποιίας. Η ταχύτητα αυτής της μετάβασης μεταξύ στερεών και υγρών καταστάσεων αποτρέπει πράγματι την αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα στο τελικό προϊόν. Έτσι, όταν μια λιπαρή ουσία λιώνει πολύ αργά ή αρχίζει να λιώνει μόνο πάνω από τους 37°, τη θερμοκρασία του σώματος και επομένως του στόματος, θα επενδύσει τον ουρανίσκο και θα δώσει αυτή την δυσάρεστη αίσθηση κατά τη γεύση.
Χρησιμοποιούμε
Προσφέρουμε στις βιομηχανίες εκχυλίσματα και πρώτες ύλες για την παραγωγή των καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής ή συνταγών σας.
Πουλάμε χονδρικώς, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε το έργο σας.
Προσφέρουμε στις βιομηχανίες εκχυλίσματα και πρώτες ύλες για την παραγωγή των καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής ή συνταγών σας.
Πουλάμε χονδρικώς, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε το έργο σας.